L’Alcadessa de Mollet puja al bus urbà amb Molletopina
Molletopina demostra les carències i problemes diaris del bus urbà a l’alcaldessa de Mollet
Des de fa molts mesos, com és ben sabut, el bus urbà pateix una situació d’incompliment d’horaris i aparellat molt agoserada.
Les conseqüències, finalment, han arribat.
🏥 “El servei es troba a l’UCI“
La demanda ha caigut en picat tal com es pot observar només de veure l’ocupació dels vehicles i comparant-la abans de la pandèmia.
Mentre a d’altres ciutats s’estan batent rècords de passatge i els transports interurbans de l’ATM es troben recuperats, el bus urbà de Mollet s’ha enfonsat gairebé de mort.
La reunió dins de l’autobús:
Preocupats per aquesta situació, hem volgut demostrar la situació a l’alcadessa de Mollet, Mireia Dionisio, de primera mà.
Aquest dimecres 12 d’abril hem pujat amb ella a l’autobús urbà. Concretament l’hem agafat a la parada de Casa de la Vila, l’autobús circulava amb 7 minuts de retard.
Incompliment de la velocitat a 30 Km/h:
L’expedició va ser tota una carrera contrarellotge. L’autobús circulava constament a tota màquina acompanyat de frenades i accelerades a més de no acostar-se correctament a les voreres i plataformes de les parades.
Una qüestió que es va fer evident és que realitzar la volta sencera en 36 minuts és inviable. Només pitjant l’accelerador a fons s’aconsegueix i gràcies al descens de la demanda causat per la crisi de l’aparellat és possible.
Malgrat això, l’autobús no va recuperar ni un sol minut de retard tot i trigar els 36 minuts que marca l’horari en fer la volta sencera. Això és degut a que el servei de bus urbà s’opera de forma non-stop.
Falta de regulació en els horaris:
Els autobusos no tenen cap mena de regulació i els retards es perpetuen fins que es produeix un cas d’aparellat que obliga a regular els vehicles mentre es perd una expedició i els altres dos vehicles es ressenteixen.
35 minuts per volta provoca situacions d’estrès als conductors:
Creiem que aquesta és una situació d’estrès per al personal de conducció en un servei en que el factor humà és vital, a més de posar en perill, a causa de la velocitat, que sempre supera els 30 Km/h, a persones que puguin travessar passos de zebra.
No és de rebut haver d’estar 8 hores en una cursa contínua. A més, no es preveu cap tipus de temps per poder anar al lavabo en aquestes 8 hores.
És essencial introduir un mecanisme d’oxigenació del servei tal com la regulació horària. No valen excuses que això no és viable en una línia circular.
A Mataró (línies 1 i 2), a Terrassa (línies 8 i 9) i a Cornellà de Llobregat (línies 94 i 95) és una realitat des de fa moltíssims anys.
Manca d’accessibilitat:
Durant el transcurs de la volta, l’Alcaldessa va poder comprovar de primera mà, com encara existeixen parades que no compleixen cap mínim d’accessibilitat, on és impossible baixar per a una persona amb cadira de rodes, amb crosses, persona amb un carret de bebè o persona gran.
La situació actual de cursa contínua impedeix que l’autobús s’acosti a les plataformes i voreres, tot degut a la falta de temps i la pressió per complir els 36 minuts de volta.
Conclusions de Molletopina:
❌ Amb les extremes condicions actuals de prestació del servei no hi haurà una recuperació. La rotació de conductors cada dues setmanes impedeixen que se sàpiguen correctament el recorregut i no puguin empatitzar amb l’usuari o usuària i produeixin situacions d’estrès als propis conductors.
✅ La recuperació passa inevitablement per recuperar la confiança de la ciutadania en el servei que s’havia guanyat a pols durant 16 anys i s’ha perdut en pocs mesos.
✅ És essencial saber els horaris aproximats de cada parada, recordem que actualment tenim tres autobusos.
✅ Només demostrant que el servei recupera la fiabilitat de forma plena es podrà iniciar la recuperació, però, en cap cas, amb horaris que no s’ajusten a la realitat i ni tan sols preveuen els temps de parada necessaris per a un volum elevat de passatge.
❌ Hem de recalcar que els 36 minuts es van poder complir ja que en cap cas es va respectar el límit de velocitat, una situació que ja hem comprovat que s’extrapola als tres vehicles al llarg de tot el dia.
❌ En horari d’entrades i sortides lectives el servei només afefeix 2 minuts al temps de fer la volta sencera.
✅ Per això, creiem indispensable que els horaris s’adaptin a la situació i a la realitat.
✅ Hem realitzat el seguiment de diverses expedicions del bus en diferents franges horàries per comprovar la puntualitat, el temps que triguen i el nombre de persones que el fan servir.
❌ La relació d’autobusos que passen pel barri de Lourdes és arbritrària i, mentre que en algunes hores hi passen 3 autobusos seguits, en altres no hi passa cap, deixant esperes de més de 50 minuts.
45 minuts per volta i horaris regulars per a evitar confusió de l’usuari:
Hem fet entrega d’una nova proposta d’horaris a l’alcaldessa basasada en l’evidència empírica
Es tracta d’un horari cadenciat, és a dir, les hores de pas segueixen un patró que es repeteix i, per tant, és molt senzill de memoritzar i saber a quina hora passa el bus. És indispensable que la persona que no usa l’App sàpiga a quina hora passa el bus pel seu barri o parada habitual.
També hem replantejant el pas per Lourdes iniciant el servei més d’hora i finalitzant més tard i evitant esperes superiors al 50 minuts.
Des de Molletopina esperem poder veure materialitzada aquesta proposta que s’ha elaborat de forma molt meticulosa i tenint en compte la coordinació amb els tren de Rodalies i els horaris lectius d’escoles i instituts.
👉 Podeu consultar la proposta:
Solucions:
Creiem fermament que el bus urbà és un servei públic essencial que mereix funcionar correctament. És indispensable que la línia 1 funcioni correctament abans que es posi en marxa la línia 2 i que, aquesta segona línia, no neixi amb cap de les mancançes històriques de la línia 1, no pot ser un pegat o caurà el primer dia.
Mollet necessita una L1 impecable, uns horaris que s’ajustin al recorregut i imprevistos de la nostra ciutat.
Hem de recuperar la confiança en nostra L1 per a tornar a tenir els mateixos o més usuaris que abans de la pandèmia.
Perquè això succeeixi, Sagalés i Ajuntament de Mollet han de posar tota la carn a la graella i assegurar, d’una vegada per sempre, un bon servei.
Què necessita l’usuari, “moltes voltes” o un “bon servei”?
L’equip de Molletopina el tenim molt clar, un bon servei
Crec que la sol•lució sería aumentar la flota i el personal ,així, no sóls es reduciría el temas d’espera per l’horari sino tb. els conductors podrían cumplir l’horari sense corre i gaudin del descanso corresponden.
Crec que així ens estalviariem entre tots molt d’estrés
Hola Olga,
Des de Molletopina creiem que una part de la solució podria ser aquesta que comentes.
Tot i així hem de tenir en compte que el bus urbà és una línia circular d’un sol sentit.
L’Ajuntament va anunciar que l’últim trimestre de l’any es posarà en marxa la segona línia en sentit contrari i aquest increment de flota i conductors que proposes es produirà, fet que ajudarà a la línia actual.
Creiem però, que cal ajustar els horaris a la realitat i preveure les hores punta i possibles contratemps, que és el que intentem demostrar a l’Ajuntament.
Moltes gràcies pel teu comentari!
Salutacions cordials.