Un Sant Vicenç gairebé com sempre, gairebé com mai!

Una Festa Major d’hivern molt semblant al que estàvem acostumats a viure i a gaudir.

Tot i que les restriccions encara estaven ben presents en Sant Vicenç, es va poder dur a terme tant la ‘Cercavila del Matí‘ com ‘l’espectacle de Foc de la Nit‘.

Dos mesos de feina conjunta, de reunions, de fer i desfer, de preparatius, d’assajos individuals i en conjunt de les Colles, de posadas a escena a l’Era, les escoles que tenen assignades les Colles i inclús en Prat de la Riba. I tot això per poder-ho  oferir al poble i gaudir-ho un dia només. el 22 de gener, Sant Vicenç. però “Quin Grandíssim dia!”

Assaig de Ball de Diables a C.C. l’Era
Assajos conjunts de gralles a l’escola Sant Jordi
Assajos conjunts de percussió a l’escola Sant Jordi

El dia va ser fred, però amb un solet que acompanyava a sortir als carrers a gaudir de les Colles. i les Molletanes van sortir, feia goig veure la Rambla de Mollet del Vallés.

Ja a la plantada de Besties es va començar a notar molt bon ambient, i en començar la Cercavila tant públic com músics i portadors ho van pasar d’allò més bé cantant i ballant les cançons que anaven sonant per torns fins a arribar a Prat de la Riba on cada Entitat va fer un petit lluïment que va ser l’aperitiu, sense foc i destinat sobretot per la canalla del poble, de l’Espectacle que ens reservaven per la nit.

El Ball de la Cuca Molla

El dinar i el sopar de les Colles van ser els mes “perjudicats” per les restriccions per la Covid19 que encara és mantenien el dia 22 de gener.

El Dinar de Germanor que volia oferir La Colla de Torrats amb la seva tradicional ‘Escudella d’en Juma’ i el seu equip, i el sopar al Sona Morat de la Colla dels Morats, només el van poder fer com un acte intern i es van haver de posposar per l’any vinent, ja que l’aforament permès al Mercat Vell no va permetre cabuda per totes les entitats participants en els actes. Tot i així la Colla dels Morats va poder oferir entrepans per emportar a uns preus econòmics per a totes les participants de l’acte.

Va arribar la nit amb el desitjat  Correfoc i l’espectacle de la Nit de Sant Vicenç. El Correfoc va començar a Plaça Catalunya amb la Ball de Diables i el Moll Fer de la Colla dels Torrats que portaven dos anys sense cremar per els carrers del Poble i ho van gaudir d’allò més bé amb la resta de Molletanes que alguna que altre també buscaba espurnes i foc!

La història va ser contada per la Font de la plaça, la Queralt de Castellers de Mollet va ser qui, amb el seu encant, li va posar veu, les entitats anaven apareixent per la plaça Prat de la Riba i quan ja i eren totes des del balcó de l’ajuntament vell, una vegada més buit de cap representant de la casa de la Vila, es va fer una foto de família.

Foto de família amb totes les Colles previ a l’espectacle de la nit de Sant Vicenç 2022 de Mollet del Vallès
Queralt Escudé va posar la veu a la font centenària de Mollet del Vallès

Ara sí la Font Centenària de Mollet començava a narrar la història de l’espectacle de la Nit de Sant Vicenç, sortint Diables de Mollet i el Moll Fer de l’espectacular Porta de l’infern creada per la Ball de Diables.

Va ser amb el ‘Ball d’Inspiraçao’ tocat conjuntament entre totes les músiques de les entitats i dirigit per la gran Gemma Rovira, Cap de Grallers i Tabalers de Castellers de Mollet, un gran inici i unes de les novetats de l’espectacle d’aquest any.

La Germanor entre Colles i el treball fet durant aquests dos últims mesos es va reflectir a plaça amb un gran espectacle on es va veure als Molletans i Molletanes passar-s’ho com feia dos anys que no ho podien fer.

Tot seguit entraria a la Plaça en Vicenç de la Colla Gegantera de Mollet, esbroncant al Moll Fer què un any més estava fent de les seves el dia del Patró del nostre poble i va començar la Batalla amb la Cançó de Ball de diables també tocada conjuntament, on el Vicenç parteix per la meitat al Moll Fer en un Ball ja tradicional a la nostra Plaça.

A partir d’aquí va arribar el moment en què els Diables de Mollet van teatralitzar la historia de l’Home de Foc, que per primer vegada a l’historia, i a causa de la COVID19, que fins al mateix matí de Sant Vicenç va deixar fora moltes de les integrants de les Colles que formaven part de l’espectacle, va ser la DONA de FOC.

Una Dona de Foc protagonitzada per la Lidia que tot i que va assumir el repte el mateix matí de dissabte ho va fer espectacular, tant al correfoc com a l’espectacle on va interactuar amb el Belliak que va ordenar de fer-li fora de l’infern i treure’l tots els seus poders de foc, amb uns diables trapelles, amb la Diablessa que li torna els poders, amb totes les entitats on cadascuna d’elles li donava a la Dona de Foc les seves majors virtuts com la força de Geganters, la importància del grup i fer pinya de Castellers, un bon menjar de la Colla dels Morats molt necessari per agafar força i el Foc que el Moll Fer de Torrats li va retornar.

Ja només li faltava el poder de l’espectacular Cabra, amb això ja res podria fallar i van envestir la porta fins que van aconseguir tornar a obrir l’infern on totes van poder cremar, cremar i cremar!!!

Ja només quedava el tradicional Ball del Moll Fer per posar la guinda a un grandíssim espectacle, i va sonar a plaça com mai amb Grallers i Tabalers cadascuna amb la roba de la seva entitat, però sonant com una sola que encara em posa la pell de gallina de recordar-ho.

A pesar de no estar totes convençudes de fer-ho, La Polca d’Ours, amb el seu ball tradicional, una vegada més va fer partícip i va omplir la plaça tant de participants com d’espectadors.

Per la meva part, desitja’n començar a treballar en el següent Sant Vicenç i animem a totes i tots que ho vulguin gaudir des de dins que s’apropin al C.C. l’Era o als col·legis assignats a les colles els dies d’assajos i s’adonaran que les colles estan obertes a totes les Molletanes i Molletans.

Vull agrair, com a responsable de cultura de MolletOpina, a totes les integrants de les Colles i especialment a Joanma Gómez i Roger Candela les espectaculars fotos que m’han proporcionat per poder fer aquest artícle d’opinió.

Asier Ruiz

Salut i Cultura

Asier Ruiz.
Responsable de Cultura de MolletOpina