Mollet del Vallès, víctima del ‘Síndrome de la finestra trencada’: incivisme descontrolat

La ciutat de Mollet està patint un increment preocupant del vandalisme i l’incivisme

Sindrome Finestra Trencada, foto de @ARiguins a “X” (Twitter)

Una situació que està degradant l’espai públic i generant un sentiment d’inseguretat entre els veïns. Aquesta problemàtica s’emmarca dins del que es coneix com el ‘Síndrome de la finestra trencada’, una teoria criminològica que adverteix que els petits actes de desordre i incivisme, com ara pintades, deixalles al carrer, poden desencadenar un efecte dominó que condueix a la degradació social i a l’augment de la delinqüència.

El ‘Síndrome de la finestra trencada’ es basa en la idea que el desordre genera més desordre. Quan l’espai públic presenta senyals evidents de deteriorament i abandonament, es crea un ambient que propicia la comissió d’actes incívics i delictius. Els individus que observen un entorn degradat tendeixen a pensar que les normes no s’apliquen i que, per tant, poden actuar amb impunitat.

A Mollet del Vallès, els exemples d’incivisme són abundants: pintades a les parets, contenidors d’escombraries desbordats, mobiliari urbà trencat, excrements d’animals al carrer… Una situació que no només afecta l’estètica de la ciutat, sinó que també té un impacte negatiu en la convivència ciutadana i la qualitat de vida dels veïns.

Des de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, no s’està prenent amb la suficient serietat aquest greu problema. La resposta municipal a l’incivisme ha estat fins ara tímida i ineficaz. Es necessiten mesures més contundents, com ara:

  • Augmentar la vigilancia al carrer, especialment en els punts més conflictius.
  • Aplicar sancions més severes als incívics.
  • Implementar campanyes de sensibilització ciutadana per fomentar el civisme i la cura del espai públic.

Cal recordar que la majoria de la gent de Mollet del Vallès sí que té cura i respecta el seu entorn. No podem permetre que uns pocs incívics facin malbé la nostra ciutat. Denunciar els actes d’incivisme a les autoritats competents és clau per combatre aquest problema.

Només amb la implicació de tota la ciutadania aconseguirem revertir la situació i convertir Mollet del Vallès en una ciutat més cívica, neta i segura per a tothom.

A més de les mesures ja esmentades, cal apuntar a la necessitat d’implementar polítiques socials que abordin les causes arrels de l’incivisme.

La falta d’oportunitats, la marginació social i la desil·lusió amb el sistema poden ser factors que contribueixin a la comissió d’actes incívics.

En definitiva, el ‘Síndrome de la finestra trencada’ és un problema complex que requereix una resposta integral per part de l’Ajuntament de Mollet, les forces de seguretat i la ciutadania en general. Només amb la col·laboració de tots aconseguirem construir una ciutat més cívica, neta i segura per a tothom.

Article d’opinió de David Sánchez (Coordinador, responsable de Comunicació i Civisme de MolletOpina)