Biodiversitat i verd urbà de Mollet del Vallès

El passat 14 d’abril de 2023, una representació de Molletopina formada per Núria Flores (portaveu) i José Capitán (biòleg) es va reunir amb el 1r tinent d’alcaldessa, Raúl Broto, i el Cap de Secció de biodiversitat i verd urbà.

El motiu de la reunió sol·licitada per Molletopina buscava l’objectiu de conversar sobre la vegetació i biodiversitat de Mollet del Vallès.

Es van tractar diversos temes que solen ser motius de queixes i comentaris per part de veïns i veïnes, com pot ser la poda d’arbres, la sega de la gespa, l’eliminació de les males herbes i el manteniment dels escocells.

El cap de secció de biodiversitat i verd urbà ens va explicar que tots els arbres de Mollet estan censats i que es té registre de totes les accions que es fan sobre cadascun d’ells.

Tant el nostre biòleg, José Capitán, com el responsable de biodiversitat de l’Ajuntament de Mollet van coincidir que la poda que es feia antigament, anual i deixant l’arbre sense fulles, perjudica més l’arbre que el beneficia, perquè els arbres amb una poda radical solen entrar en pànic i entren en creixement descontrolat.

Segons ens van argumentar des de l’Ajuntament, les podes es realitzen tenint en compte diversos factors:

  • Si causen molèsties veïnals.
  • Si poden perjudicar els edificis.
  • Si l’arbre ho precisa.

Ens van explicar que en ser projectes que actuen sobre la vegetació els resultats no són tan immediats i evidents.

La intenció que tenen des de l’Ajuntament és divulgar les accions que es duen a terme, per exemple:

  • Activitats a les escoles.
  • Festa de l’arbre.
  • Cartells explicatius on es executen les actuacions.

Ens indiquen que els va agradar moltíssim l’article d’opinió de José Capitán, referent als escocells perquè encaixa en les accions que s’estan duent a terme en els escocells de la nostra ciutat com, per exemple, els escocells dels arbres del carrer Jaume I.

El Cap de secció de biodiversitat va explicar que es duu a terme formació a les brigades de jardineria amb l’objectiu que contribueixin amb el seu treball a la millora de la biodiversitat.

Se’ls ensenya a identificar plantes autòctones beneficioses per a certs animals com insectes i ocells i a no eliminar-les de la gespa i dels escocells.

De la mateixa manera, es fa formació a la brigada d’obres per fomentar la col·locació de zones per posar plantes, arbustos o arbres.

Actualment, la brigada d’obres està actuant al carrer Francesc Ferrer i Guàrdia per arreglar els panots de la vorera:

👉 Una veïna ens va preguntar sobre l’actuació que estava portant la brigada d’obres i vam preguntar al 1r tinent d’alcaldessa, Raúl Broto.

El regidor ens va dir que tot el que es veu a les imatges forma part de l’actuació prevista. Precisament la rasa és el lloc on va col·locada la barrera antiarrels, per evitar que el problema a la vorera es repeteixi.

Aquesta és una operació habitual (al barri de la Riera Seca s’ha fet en diversos carrers, per exemple), i sempre si es toca alguna arrel són les superficials, que no afecten l’estabilitat o salut de l’arbre.

El tècnic responsable del verd urbà ha estat a l’obra i ha verificat que així és.

A més, afegir que també aprofitan l’obra per afegir reg gota a gota en aquests arbres.

Per tots i totes és sabut el moment de sequera que estem patint i el que implica en aquest cas per a la nostra ciutat:

  • No hi haurà reg de gespa.
  • Només es farà reg de supervivència a arbres i arbustos.

En aquest moment, si no hi ha canvis en la situació de sequera, la gespa s’assecarà i donarà pas al creixement de vegetació autòctona, que s’adapta millor al nostre clima.

Des del punt de vista de l’equip de Molletopina, les explicacions del cap de secció de biodiversitat i verd urbà van ser molt didàctiques i il·lustratives i concorden en molts punts amb el nostre enfocament de ciutat.

Molletopina demana a l’equip de comunicació de l’Ajuntament de Mollet, una millor i major difusió de les actuacions que es duen a terme i ser més pedagògics amb la ciutadania perquè puguem entendre que la vegetació i la biodiversitat de Mollet del Vallès és de vital importància per a tots i totes.

Valorem positiva i molt didàctica les explicacions del Cap de secció de biodiversitat i verd urbà i ens emplacem a veure’ns en altres ocasions.

L’equip de Molletopina

#Biodiversitat


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *